top
φυτά εσωτερικού χώρου

INTERIOR PLANTS

INTERIOR PLANTS: DECORATION WITH BENEFITS

 

Η τοποθέτηση φυτών σε εσωτερικούς χώρους πρωτοεμφανίστηκε από τους αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους, οι οποίοι ξεκίνησαν να μεταφέρουν φυτά από εξωτερικούς χώρους εντός των κατοικιών τους. Σήμερα, αποτελεί μία ευρέως διαδεδομένη τάση στην διακόσμηση, για προσωπικούς και επαγγελματικούς χώρους.

Ένα πλατύφυλλο κοντά στο παράθυρο του καθιστικού, μία φτέρη στο ράφι πάνω από το νιπτήρα του μπάνιου ή ένα σπαθίφυλλο στην υποδοχή ενός επαγγελματικού γραφείου μπορούν να αλλάξουν ριζικά την αίσθηση της συνολικής ατμόσφαιρας του δωματίου, κατά την είσοδο μας σε αυτό.

Είναι γνωστό ότι ένα φυτό μπορεί να αναδείξει την υπάρχουσα διακόσμηση και να «φωτίσει» ενδιαφέρουσες γωνιές, ενισχύοντας τον χαρακτήρα που έχουμε επιλέξει για το συγκεκριμένο δωμάτιο. Η ύπαρξη φυτών, όμως, δεν αποτελεί μόνο ένα επιπλέον στοιχείο διακόσμησης, αλλά μπορεί να επηρεάσει θετικά την ψυχολογία των ατόμων μέσα σε αυτό, προσφέροντας αναρίθμητα οφέλη στην φυσική τους υγεία.

  1. Μία πολύτιμη πηγή οξυγόνου

Το οξυγόνο που απελευθερώνεται από τα φυτά είναι αναγκαίο κομμάτι για την σωστή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Κατά τη φωτοσύνθεση, τα φυτά απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας και παράγουν οξυγόνο. Κατά συνέπεια, η ύπαρξη φυτών διατηρεί τη ροή του οξυγόνου σταθερή, αυξάνοντας παράλληλα την ευφορία και την καθαρή ατμόσφαιρα του χώρου.

  1. «Πράσινη Δύναμη» και Υγεία

Το νερό, που αντλούν τα φυτά στις ρίζες τους, εξατμίζεται από τα φύλλα τους μέσω της διαπνοής. Συχνές μελέτες έχουν αποδώσει το 10% της υγρασίας της ατμόσφαιρας στη διαπνοή των φυτών. Όπως είναι λογικό, τα φυτά εσωτερικού χώρου αυξάνουν τα επίπεδα υγρασίας, μειώνοντας παράλληλα τις πιθανότητες εκδήλωσης ξηροδερμίας, κρυώματος, πονόλαιμου και βήχα.

Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι διάφορες παθήσεις, οι οποίες συχνά συνδέονται με τον χώρο εργασίας (όπως πονοκέφαλος, έντονος βήχας, ερεθισμός του δέρματος κλπ.), μπορούν να μειωθούν έως και 25% κατά μέσο όρο, με την ύπαρξη φυτών στους εσωτερικούς χώρους.

  1. Ένα «φυσικό φίλτρο» στη διακόσμηση

Έρευνες από τη NASA, υποστηρίζουν ότι τα φυτά εσωτερικά χώρου μπορούν από να απομακρύνουν μικρές συγκεντρώσεις χημικών – όπως το μονοξείδιο του άνθρακα και η φορμαλδεΰδη – τόσο μέσα από τα φύλλα τους, όσο και μέσω των ριζών τους στο χώμα.

Αποτελούν λοιπόν έναν ιδανικό φυσικό τρόπο ανακύκλωσης του αέρα ενός χώρου, ιδιαίτερα φιλικό για το περιβάλλον, χάρη στην την ιδιότητά τους να απορροφούν τοξικές οργανικές ενώσεις.

Ενδεικτικά, αναφέρονται τα δέκα πιο γνωστά φυτά για την εκκαθάριση του αέρα ενός δωματίου, σύμφωνα με τη NASA: ο κρίνος της ειρήνης (Spathiphyllum wallisii), ο χρυσός πόθος (Aures Scindapsus), ο αγγλικός κισσός (Hedera helix), το χρυσάνθεμο (Chrysantheium morifolium), η ζέρμπερα μαργαρίτα (Gerbera jamesonii), η Σανσιβέρια ή γλώσσα της Πεθεράς (Sansevieria trifasciata «laurentii»), το μπαμπού (Chamaedorea sefritzii), η αζαλέα (Rhododendron simsii), η δράκαινα μαρτζινάτα (Δράκαινα marginata) και το φυτό αράχνη (Chlorophytum comosum).

  1. Αύξηση της παραγωγικότητας μέσω της «Πράσινης Δύναμης»

Ποιος θα πίστευε ότι η διακόσμηση ενός δωματίου μπορεί να επηρεάσει την εργασία μας και την αποδοτικότητά μας μέσα σε αυτό;

Κι όμως, μελέτες του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, αναγνώρισαν την θετική συμβολή των φυτών στη συγκέντρωση και τη μνήμη σε ποσοστό έως και 20%. Στοιχεία αποκαλύπτουν ότι οποιαδήποτε εργασία εκτελείται υπό τη φυσική επιρροή διακοσμητικών φυτών, συνήθως έχει υψηλότερη ποιότητα και ολοκληρώνεται με μεγαλύτερη επιτυχία, σε σύγκριση με κάποιο τεχνητό περιβάλλον.

Επιπλέον, έχει υποστηριχθεί ότι η παρουσία φυσικών φυτών σε έναν χώρο, συμβάλλει στη μείωση της έντασης και του άγχους. Ο καταπραϋντικός τους ρόλος, σε συνδυασμό με την ιδιότητά τους να μειώνουν τον θόρυβο στο περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται, μπορούν να οδηγήσουν στην αύξηση της παραγωγικότητας έως και 12%.